måndag 24 november 2014

Refuserad debattartikel

FRAMTIDENS JORDBRUKSPOLITIK

Den aktuella debatten om jordbruket sker över huvudet på de som är närmast berörda, bönderna. De som skall utföra arbetet. Men samtidigt har man noterat att bara för svensk del faller jordbruksproduktionen och lantbrukarna agerar mot problemen med protestmöten för att väcka uppmärksamhet, men utan reaktioner från övriga samhället.

Det världsomspännande sociala bondenätverket La Via Campesina har sedan 1996 lanserat Livsmedelssuveränitet (Food Sovereignty) som ett politiskt begrepp. Redan i mitten av 1980-talet när de europeiska bönderna insåg den globala jordbrukspolitiska utvecklingen och man tillsammans med kollegor i främst Sydamerika, började samarbetet La Via Campesina, samlades man runt begreppet Food Sovereignty som står för människors legala rätt att kunna överleva på den natur som finns runt dem. Att odla jorden. Att vara bonde!

Men då städernas människor redan förlorat denna möjlighet, måste landsbygdsbefolkningen, bönderna, föra kampen även för städernas människor. Ty den dag då landsbygdens människor förlorat rätten till jord, vatten, utsäde och krediter har större delen av världens befolkning också förlorat sin frihet och sin mänskliga värdighet.

Därför ställs krav på att de naturförutsättningar som Food Sovereignty innebär och rätten till jord, vatten, utsäde och krediter inte skall ingå i WTO:s regelverk om internationell handel. Förutsättningarna varierar oerhört från land till land, från kontinent till kontinent. Därför finns ingen lösning utom Food Sovereignty!

Dock, förutsättningarna för Food Sovereignty är rätten att nationellt skydda sitt jordbruk genom tullar. Ty de lokala politiska förutsättningarna är ändå grunden för att Food Sovereignty skall kunna fungera. Även i Sverige!

 Låt oss därför göra begreppet Food Sovereignty till en realitet! Lyfta det från sin ifrågasatta plats som ett abstrakt u-landsprojekt och förvanskat tankeexperiment i vårt västerländska samhälle. De ingående grundelementen i Food Sovereignty, rätten till jord, vatten, utsäde och krediter är åtminstone inte i vårt land något stort och svårt problem om viljan till förändring finns.

Thomas Gunnarson 

Pensionerad lantbrukare

Edared Fotskäl


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar