fredag 5 augusti 2016

Omhändertagna grisar

Sedan några veckor har en historia cirkulerat i media. Att Skånes länsstyrelse har omhändertagit 2500 grisar hos en "storbonde".
Det skall ha varit en katastrofal situation som gjort att myndigheterna måste ingripa.
Man signalerar även att djurförbud måste till.
Djurrättarna mobiliserar och tar sig in på svinanläggningen - efter att polisen blivit ansvarig för djurhållningen. Alltså, efter att länsstyrelsen då blivit huvudansvarig för djurhållningen.
Hur ser det då ut när den kontrollerande myndigheten sköter verksamheten i praktiken, den verkliga expertinstansen, de som styr landets djurhållning i praktiken. Hur ser det ut? Filmen från djurättarnas besök finns i nedan länk.

https://vimeo.com/177543514

Ja. inte ser det så bra ut. För den som varit med och skött några grisar. Och detta på bara några dagar efter att myndigheterna tagit över driften.
Kanske inte för den som aldrig skött några grisar förut heller?
Om vi skulle jämföra med några bilder från tiden före länsstyrelsens omhändertagande och hur det såg ut då.
För eftersom subjektivitet är ledordet för myndighetsutövning, kan väl vi andra också vara subjektiva.

För ärlighetens skull så erkännes att dessa två bilder är från ett tidigare myndighetsbesök hos djurägaren. (Vi har ännu inte funnit några foton från omhändertagandet. Men när de finns lägger vi ut dem också.) Besök som innebar ett föreläggande som är underlag för omhändertagandet.
Det skall också erkännas att detta är gjort utan djurägarens tillåtelse.

Men läsaren bör studera annat än skiten hos grisarna i djurrättarnas film! Man konstaterar då att stallets innerväggar är väldigt rena. Även boxväggarna är rena. Ner till grisarnas nivå. Det tyder på att de allmänna rengöringsrutinerna är bättre än vad det påstås. Och som texten på bilderna från tidigare myndighetsbesök visar är situationen god när de dagliga rutinerna är gjorda. Vad mer kan man begära?
Sedan fanns det kritik mot att djur dött, precis som på bilderna från myndigheternas skötsel, och dödliga är alltid lantbrukets djur. Innan de kommer till slakteriet. Det är naturligtvis inget önskvärt men ingår i livet, även för en gris. Nåväl, skall myndigheterna fortsätta dessa rena stölder av medborgarnas egendom tvingas samhället att ansvara för all livsmedelsproduktion. Men vad säger då medborgarna om det? Och vad tycker politiken den dagen då det blir uppenbart även för dem?




Övriga Länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar