torsdag 23 februari 2017

Stort eller smått - Brexit

De globala agribolagen hanterade 15-20% av världens jordbruksvaror för tio år sedan. Idag är den siffran 30%. Resten ingår i lokala livsmedelskedjor. I Sverige skärps nu tanken på att än mer öka bolagshanteringen av jordbruksprodukter och livsmedel enligt vad man kan utläsa ur Livsmedelsstrategin. Att detta varit svensk politik sedan 1947 års jordbrukspolitiska beslut är troligen okänt för de flesta svenskar då Astrid Lindgrens romantiska ”Barna i Bullerbyn” varit landsbygdsidealet i ett halvt sekel. Verkligheten har därför aldrig tagits på allvar.

Sedan 1995 har CAP, EUs jordbrukspolitik sagts vara även svensk jordbrukspolitik, men det kan ifrågasättas då den sociala dimensionen och hänsynen till det småskaliga lantbruket varit en väsentligt del av CAP, medan just den dimensionen aldrig varit synlig i den svenska hanteringen av CAP. Att det torde vara klart visar det svikande intresset för småskaligt jordbruk annat än som hobby sedan 1995.

Svensk politik överlag har en tendens att följa brittisk politik. Och det är tydligt inom landsbygds- och jordbrukspolitiken. Livsmedelsstrategin har en tydlig brittisk inställning. I ett debattinlägg påpekar professor Berkley Hill att bönder med dåliga inkomster inte skall lyftas ekonomiskt med jordbrukspolitiken utan via socialbidrag. En inställning som både LRF och politiken klart ansåg skulle styra det svenska medlemskapets hantering av CAP 1995. Vilket har gett tydliga effekter de senaste tjugo åren på svensk landsbygd.


Att skottarna trots allt även framledes vill ha stöd för en socialt inriktad CAP var klart under brexitomröstningen. Man litade inte en sekund på makten i London. Men nu är man framme vid vägs ände. Och samlas för att fundera på framtiden. Och samlar de krafter som kan bli en motkraft mot en bolagiserad landsbygd, där landsbygdens resurser samlas i globala bolagshänder. Medan folket blir passiva konsumenter i städerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar